ATi Radeon2 és ATi útiterv
Intel Itanium rajt - sokadszorra
Intel: még 55 tüske a boldogság?..
Chipgyártók virágzása: bérbe adnak
VIA-Intel: adok-kapok (de mit?..)
Hercules: hivatalos start
Foster gondok - tok ok..
Rambus-Infineon: 0-1
Erőszakjáték - nem öl, és nem is butít?..
VIA: a végleges kibugozásra még várni kell..
"Red on Blue" - sajátos szerverzió..
Photoshop: "SSE on"
Új PLUSABIT béta site !!!
Creative: back 2 the business..
Iwill: lap a Foster alá - kis késéssel
AMD: meghalt a király, de az új király sirály.. :)
Intel-VIA: homályos licenckilátások
AMD: béranyaság CPU-khoz?..
Pentium 4: kevesek kiváltsága?
GeForce 3: szilícium aranyárban..
Előny az adogatónál..
Kingston: RAM-ok csúcsa
Trident: nagy fába fejszét
Iwill prömier - tovább az ALi-s úton..
Pentium 4 - még olcsóbban
Intel: a Tualatin (negyed)évet halaszt?
STM, NVIDIA: egy igen, egy nem..
Kyro II és a GeForce3 - érdekes találkozás
SiS - mi minden áron..
AMD Athlon 1.4GHz és árcsökkentés
 
TYAN TRINITY 400 (S1854) - Slot 1/Socket 370 - VIA Apollo Pro 133A

(2000.07.18.)

 

 

Legutóbb is pont egy Tyan alaplapot volt szerencsénk tesztelni, és a Trinity K7-es valóban remekül helytállt. Éppen ezért ennél a lapnál már eleve magasra helyeztük a lécet, és bár csalódnunk most sem kellett, azért értek minket bőven meglepetések.

A Tyan amúgy nem először voksol a VIA-ra, Trinity 371 jelű szintén Slot 1 + Socket 370-es lapja is VIA (Apollo Pro Plus) chipset-et cipelt. Az a set - szerintünk - egyébként inkább csak teher, igazi BX-riválisként sosem jöhetett szóba. Nemrég épp egy MSI lapon akadtunk rá, de ennek végül mégsem örültünk annyira...

  • TYAN TRINITY 400 (S1854)
  • VIA Apollo Pro 133A
  • SLOT 1 / PPGA (Socket 370)
  • 6 PCI / 1 ISA / 1 AGP / 0 AMR / 3 DIMM
  • ULTRA ATA / 66
  • ATX

A VIA Apollo Pro 133A jelű chipset eddig a legutolsó PII/III-as VIA set, 4x-es AGP támogatással, 133MHz-es FSB-vel. Más kérdés, hogy a 4x-es AGP VIA-s implementációját sokszor és sokan kifogásolták már, hiszen a kompatibilitással mondhatni hadilábon áll: TNT2-es és GeForce kártyákkal rendszerest gondjai vannak. Még szerencse, hogy ennél a lapnál is ki lehet kapcsolni a 4x-es AGP-t, mindössze a megfelelő beállításon kell változtatni a BIOS-ban. Ez a lap egyébként már az 1.05-ös BIOS-szal érkezett, így az 1.00-ásnál bevezetett újításokról magunk is meggyőződhettünk, bár mind a CPU IOQ Size, mind pedig az AGP Driving Value teljeskörű értelmezésével adósunk maradt az alaplapi leírás, amelyről egyébként csak jót mondhatunk, egész röviden: úgy Tyan-osan korrekt.

Az ugyan meglepő volt, amikor egy szimpla CMOS-clear után, amelyet amúgy csak hardveresen (jumperrel) tudunk megejteni, ezen két előbbi érték nem azon beállításokra állt vissza, amelyeket a leírás recommended defaults-nak, ajánlott alapértéknek ír. Sőt, az AGP DV fölött nyomott F1(/help) billentyűre a képernyő mondhatni zavarossá vált, bár a BIOS menüben eggyel feljebb lépve újra olvasható formát öltött. Ilyesmit eddig még noname lapoknál sem tapasztaltunk, de mivel csak ezen az egyetlen helyen fordult elő, komoly gondot nem okozott. A CPU IOQ (In-Order Queue) Size beállításnál azonban érdemes a BIOS alapértéket ("4") meghagyni, hiszen ez állítólag mintegy 15%-al nagyobb teljesítményt garantál, bár ezt mi nem tudjuk se megerősíteni, se megcáfolni.

Mint már említettük, az alaplapon a Slot 1-es foglalat mellett egy Socket 370-es is fellelhető, amit akár fordítva is írhattunk volna, azonban a jelenlegi trendeket figyelve a PPGA-s foglalat egyre kevésbé lesz meghatározó, hiszen hivatalosan már az Intel is csak FC-PGA-s processzorokat (Celeron II, PIII Coppermine) gyárt. Bár hozzátartozik, hogy a Cyrix legújabb próbálkozása, a nemrég mag-cserélt (core-swapped) Samuel CPU PPGA-s foglalatba illeszkedik majd, illetve még szinte bárhol kaphatóak a régebbi Celeron-ok is.

Hiába próbálja tehát a Tyan megkönnyíteni a dolgunk, és hiába szerel két processzorfoglalatot az alaplapjára, FC-PGA-s procit csak Slot 1->FC-PGA-s átalakítóval fogad el a lap, amely, feltéve ha minőségi darabot választunk (Asus, Soltek, Epox, Tyan), újabb pár ezer forintos plusz kiadást jelent. Van ugyan egy alternatív megoldás, hiszen az FC-PGA lábkiosztása a PPGA-tól mindössze pár "tűben" különbözik, ehhez azonban egyrészt ki kell törni pár tűt a PPGA foglalatból, miután azt - kissé megerőszakolva - sikerült szétnyitnunk, illetve az alaplap hátoldalán össze kell kötnünk két kivezetést. A dolog ugyan működik, de talán érdemesebb a kevésbé bonyolult megoldást választani, és beszerezni egy átalakítót. Ahhoz azonban, hogy hivatalosan 66MHz-es FSB-vel érkező processzoraink alá 100+ MHz-es FSB-t rakjunk, vagy olyan átalakítót kell választanunk, amely engedi jumperelni az FSB-t (66/100/133-ra), vagy pedig ismételten holmi barkács módszerek után kell néznünk, mivel Trinity 400-asunk BIOS-ból nem engedi "felülskálázni" az alap FSB-t.

Ugyan akármikor beállítható a 66 / 75 / 83 / 95 / 100 / 112 / 117 / 124 / 133 / 140 / 148 / 150-es FSB értékek bármelyike, amely lista amúgy mondhatni impozáns, azonban 66MHz-es procink 75MHz fölött már nem indul el. Az elején ugyan meglepődtünk, amikor 266/400/472MHz-es PII-esünk (ahol a 266 a hivatalos, a 400 a belső, a 472 pedig a max. használható órajelet jelenti) csupán 300MHz-en volt hajlandó működni, de idővel azért rájöttünk, mi is a gond. Ezt amúgy azóta sem bocsátottuk meg a Tyan-nek, hiszen a Soltek pl. már özönvíz előtti BX-es lapjainál is jumperelhetővé tette az FSB-t, így egy 2000. elején debütáló lap esetében ez több, mint meglepő. Ráadásul egy ilyen "felülskálázás" után mindössze a CMOS-clear marad, mint egyetlen megoldás, feltéve ha még használni szeretnénk a lapot.

PII-es processzorunkat végül azért csak sikerült méltó frekvencián használni, bár korábbi alaplapjánál (Abit BX6-2) a Tyan kicsit instabilabb volt, hiszen míg az Abit-ban 2.0V-on lazán futott 450(4*112)MHz-en, itt hosszabb távon már megadta magát, és csupán 400(4*100)MHz-en volt stabil. Hiányoltuk a BIOS-ból a feszültség kijelzését, az állíthatóságról nem is beszélve, bár a legtöbb Slot 1-es átalakító ez utóbbit mindenképp támogatja. (Alapból ehhez a procihoz is 66MHz-et rendelt a Tyan, de a B21-es lábat a Slot 1-es kártyán leragasztva, végül sikerült becsapnunk Trinity-t, amely így már gyári 100-asként érzékelte a PII-est...)

A BX-es lapokhoz képest a VIA Apollo Pro 133A chipkészlet egyik többletszolgáltatása a memória "túlórajelezése", amely az FSB-nél így akár 33%-al gyorsabban is működhet. Teszt RAM-jaink (melyek legújabban az Infineon HYB39S64800BT-8 jelű moduljai, amelyek PC-100-asként akár 150MHz-en (CAS2) is vígan működnek...) még a 112MHz-es FSB-t is bőven bírták volna szusszal, így talán egyértelmű, hogy ha ezen FSB érték mégis soknak bizonyult, akkor az nem a RAM-on múlott. Persze maga a "túlórajelezés" sem a legmasszívabb megoldás, így lehet, hogy a 450MHz bizonytalansága leginkább a VIA lelkén szárad.

Az alaplap amúgy annak ellenére, hogy mindkét foglalatot hordozza, alig nagyobb, mint bármely másik ATX-es lap, sőt, az imént emlegetett Abit lapnál még kicsit kisebb is. 3 DIMM slot került rá, amelyeket akár 1,5Gb memóriával is megtölthetünk, bár ezt az opciót, akár a Trinity K7-esnél, itt is "not tested"-nek írja a leírás, amely ugyan csak angol nyelvű, de mindenre kitér, és ezért szinte semmi hiányérzetünk nem volt vele kapcsolatban. A 6PCI/1ISA/1AGP slot igazán bőséges, és kényelmes is. Az alaplap alkatrészeivel ismét nem okozott csalódást: példás rend, amely alapból minőségérzetet kelt. Hiába, ez csak egy Tyan lap.

Volt ugyan egy megszokást igénylő részlete, ugyanis a power switch/reset/etc. tűk egy olyan műanyag foglalatban vannak összerendezve, amelyről kezdetben azt hittük, valamilyen plusz port (USB...) csatlakozója, és így az alaplap bekapcsolása sem volt triviális. Pár perc, és a leírás átfutása után azonban már ez sem okozott többé gondot...

A 4x-es AGP-t végig kikapcsolva hagytuk, és nem csak azért, mert 2x-es és 4x-es közt szinte semmi különbség nincs, hanem azért, mert vagy a tesztkártyánk nem támogatta, vagy a VIA-féle 4x-es AGP nem támogatta a videokártyánkat (Velocity 100, GeForce SDR). A tesztgépre a Win98-at telepítettünk, amellyel ezúttal sem volt probléma, persze a telepítésnél...

Az alaplap amúgy PCI 2.2-es szabványú, azaz amíg a power gomb nincs lekapcsolva, az alaplapot 3.3V feszültségen tartja, ezért kártyák mozgatásakor, memóriabővítéskor mindenképp kapcsoljuk ki teljesen a gépet.

Egyedi megoldásnak tűnt az integrált speaker is, amely szerintünk egyszerű, de nagyszerű ötlet.

Bár az FSB értékekkel a Tyan lap már-már túlvállalja magát, a többi tulajdonságát figyelve azért elmarad egy igazi tuning-alaplaptól (a PCI/AGP osztó sem állítható). De valószínűleg nem is az volt a cél, hogy konkurenciát teremtsen pl. az Abit lapjainak, hiszen ez igazándiból egy máshová pozícionált termék: masszív alaplap minőségi alkatrészekből, 3 évig terjedő garanciával, és már nem kell érte a "szomszédba" menni, elég a legközelebbi, hivatalos Tyan disztribútorig.

(keopsz)


F Ö L D E L É S

Ezt a lapot külföldi site-ok már vagy fél éve tesztelhették, bár akkor (januárban) még azzal voltak kénytelenek zárni soraikat, hogy a lap ugyan szép is, meg jó is, csak épp nem tudni, mikortól lesz kapható. Mi már akkor vettük górcsőnk alá a holmit, mikor a disztribútorok polcairól már bárki leemelheti az alaplapot, tehát gond nélkül hozzáférhető. Tapasztalataink eképp bárki által reprodukálhatók. A Tyan következő lapja feltehetően már nem fog késni ennyit, a nemzetközi megjelenéssel egy időben bonthatjuk ki majd mi is a kék dobozt. Ez a lap valószínűleg az Intel 815-ös "Solano" set-jét kínálja majd, amelyről olyanokat hallani, hogy "minden idők legnépszerűbb chipset-jévé válhat", mert annyira jól sikerült... Úgy fest tehát, hogy a BX lassan túlhaladottá lesz, amin persze mi lepődünk a legkevésbé. Akiknek kell, azoknak már úgyis biztos leesett az álla, gondolunk itt az VIA-ra, meg az egyéb klónerekre, akikkel szemben az Intel ezúttal jó előre levédette a chipset-et, kisajátítva magának az új terrénumot. A régi dolgait meg állítólag holmi licenc kavarás közepett átadta a VIA-nak, hogy hadd cincálhassák a fáradt koncot.

(keopsz)
 

 

Copyright ©, 2000 by Balog Márton és Szőts Dávid. Minden jog fenntartva!