ATi Radeon2 és ATi útiterv
Intel Itanium rajt - sokadszorra
Intel: még 55 tüske a boldogság?..
Chipgyártók virágzása: bérbe adnak
VIA-Intel: adok-kapok (de mit?..)
Hercules: hivatalos start
Foster gondok - tok ok..
Rambus-Infineon: 0-1
Erőszakjáték - nem öl, és nem is butít?..
VIA: a végleges kibugozásra még várni kell..
"Red on Blue" - sajátos szerverzió..
Photoshop: "SSE on"
Új PLUSABIT béta site !!!
Creative: back 2 the business..
Iwill: lap a Foster alá - kis késéssel
AMD: meghalt a király, de az új király sirály.. :)
Intel-VIA: homályos licenckilátások
AMD: béranyaság CPU-khoz?..
Pentium 4: kevesek kiváltsága?
GeForce 3: szilícium aranyárban..
Előny az adogatónál..
Kingston: RAM-ok csúcsa
Trident: nagy fába fejszét
Iwill prömier - tovább az ALi-s úton..
Pentium 4 - még olcsóbban
Intel: a Tualatin (negyed)évet halaszt?
STM, NVIDIA: egy igen, egy nem..
Kyro II és a GeForce3 - érdekes találkozás
SiS - mi minden áron..
AMD Athlon 1.4GHz és árcsökkentés
 
MSI K7T Turbo-R - Socket A - VIA KT133A

(2001.03.07.)

Revilution!

MSI K7T Turbo-R
Fogadni mernék, hogy arra a kérdésre, vajon melyik négy alaplapgyártó adja a világ piacaira kerülő lapok egy harmadát, csak kevesen tudnák a helyes választ. Valószínű, hogy a legtöbben olyan másodvonalbeli "manufaktúrákat" említenének, akik 1-2%-os részesedés mentén lavíroznak, komoly tényezőnek tehát bajosan nevezhetők. A kis számú OEM gyártónak ugyan még így is tetemes részesedés jut, azonban az olyan gépek esetén, ahol a felhasználó HP/IBM/Compaq/stb. márkajelzéssel ellátott vasat kap a pénzéért, az alaplapról vajmi keveset tudni, tehát márkatudat, és a hozzá kapcsolódó függőség nem alakulhat ki, még átvitt értelemben sem..

A további felvezetés előtt, azonban libbentsük fel a fátylat, a szerkesztőségünkben vendégül látott alaplapról, bár ez mondhatni hülyén hangzik, hiszen még egy csésze kávét sem sikerült belekönyörögnünk, a mazsolás kuglófról nem is beszélve. Ennyit a vendégül látásról.. Tehát, dobszó, ilyesmi, éés íme: MSI K7T Turbo! Teljes életnagyságban, ami csupán azért kunszt, mert ez a lap hivatalosan még nem is létezik, amikor megérkezik hozzánk, a bemutatására a világnak pár napot még várnia kellett. Jó, ez kissé elfogult duma, tudom, mert külföldön már "rég" lefutottak a megfelelő tesztek, de azért mégiscsak haladás, mert erre eleddig nem volt példa. Nálunk.


A lapról egész röviden annyit, hogy a korábbi, KT133-as chipset-tel szerelt alaplapokkal ellentétben, ahol csak a RAM-ot hajthattuk (aszinkron) 133MHz-en, és persze RAM-ja (meg lapja..) válogatta, hogy ezen felül még mennyire, itt már végre-végre-végre az FSB is felnőtt a feladathoz - a chipset itt már a VIA KT133A nevet viseli. Azonban nem hallgathatjuk el, mert ugye az Iwill KA266-os lapról készített pillanatképünkben is kiemeltük volt, hogy az EV6-os, AMD-s rendszerbusz, adottsága miatt, és itt naná, hogy a DDR-ségre gondolunk, a magas FSB mellett sokkalta több adatot ereszthet át, mint a nem DDR memória, ami csepp kiegyensúlyozatlanságot okozhat. De nem okoz, legalábbis az Iwill-nél túl drámai következményekkel nem járt a DDR-re migrálás. Azonban ez az egész Double Data Rate miskulancia még csak most debütált, ne várjunk hát tőle túl sokat. Egyelőre. Aztán egy idő után már várjunk, egész nyugodtan, mert a technológia ugye nem önmagáért lenne, hanem értünk, nyájas olvasóim, mert mi igazán gyanútlanul viseltetünk minden újdonság iránt, aztán amikor kiderül, hogy i815 ide, meg oda, de a BX-hez képest kissé felemásra sikeredett, pedig annak már szakálla van, hosszú, meg szép fehér, akkor igenis bicskák nyiladoznak i815-ös lap vétele okán leapadt zsebeinkben, mert nehogymár..

Felvezetést ígértem, "továbbit", ám legyen.

Mert in medias volt a rés, és nem került rá folt, és mi ezt nem hagyhatjuk.. Élbolyról szóltunk, meg másodvonalasokról, de neveket nem említettünk. Mert melyik négy gyártó is adja azt a bizonyos egyharmadot?.. ABC sorrendben: az ASUS, az ECS, a Gigabyte, és az MSI. Erősorrendben pedig: az ASUS, a Gigabyte, az MSI, és végül az ECS. Azonban amíg az ECS és az ASUS mindössze 21/26%-ot növekedett az elmúlt évhez képest, addig a Gigabyte és az MSI ennek a dupláját. Kb. Pontosabban a Gigabyte 48, míg az MSI 58(!) százalékkal növelte eladásait. (forrás: Taiwan Digitimes, 2001.01.10.) Persze akik emlékeznek, hogy mi volt a helyzet '98-ban, amikoris az MSI több mint 100%-ot lépett előre, azok hümmöghetnek, bár ők se felejtsék el, hogy a honnan is nyom a latba, méghozzá jókorát, és egy 7%-os részesdést már nem olyan könnyű megkétszerezni, bár ki tudja.. Egy biztos, ha marad az iram, könnyen lehet, hogy az ASUS-t nem csak egy hónap erejéig sikerül majd majd megszorongatnia az MSI-nek, mint azt legutóbb idén januárban tette, amikoris úgy 10%-kal múlta felül legnagyobb konkurensét, és mintegy 980k db lapot gyártott.


Az MSI (Micro-Star International) tehát az egyik legnagyobb játékos, de ennél persze jóval több. A technológiai fejlődés egyik örökmozgója, már ami az alaplapi technológiákat illeti, elég, ha csak a Fuzzy Logic, a Live BIOS, a PC2PC, a D-Led, vagy a D-Bracket bűvszavakat említjük, bár akinek már volt valaha MSI lapja, azoknak e szavak egy része már ismerősen cseng. A D-Led persze leginkább villog, amikor baj van, illetve világít, így kommunikálva a külvilággal néhány apróságot: hol tart a post-folyamat, rendben-e a rendben, ilyenek. Hasznos fícsör. A D-Bracket ugyanezen ötlet slot-ba álmodása, azaz egy slot lezáró egység, ami világít, villog, ésatöbbi. Hogy ne kelljen házat nyitogatni, ha valami rendellenességet észlel a júzer, hogy elég legyen egy röpke pillantás, hátra, hogy kiderülhessen, ami kiderülhet. A PC2PC már sokkal gyakorlatiasabb eszköz, minden újabb MSI lap mellé jár (majd), és két MSI lap köthető össze a segítségével. Kicsit diszkriminatív, azonban ha a MSI térhódítása tovább folytatódik, és persze hasonló ütemben, akkor úgyis mindenkinek MSI lapja lesz hamarosan, csak türelem kell, aprócska.. Ja, a PC2PC az USB portokon keresztül linkeli össze a két gépet, annak minden előnyével. (akár 8.6Mbps transzfer ráta, host 2 host kommunikáció, Linux-on kívül minden korszerűbb oprendszerrel együttműködik..) És ugyan csak az USB 1.1-es szabványt ismeri, nem lepődnénk meg, ha az MSI hamarosan az USB 2.0 alá is kihozná. Mert az USB 2.0 már itt kopogtat, lassan felkerül az MSI lapokra. Maga a szabvány úgy amúgy 40x gyorsabb elődjénél, indokolt hát az ilyen mértékű verzió-ugrás. (lásd Win3.1-Win95..) A Live BIOS segítségével pillanatok alatt, fájdalommentesen upgrade-elhetjük alaplapunk (BIOS-át), az internet-en keresztül, bár egy WinXX rendszer stabilitása a fájdalommentességet esetenként remek kék képernyőkkel cáfolhatja, de ne hagyjuk magunk.. A Fuzzy Logic pedig "egyedülálló" módon, gépünk real time tuningját vállalja fel, azaz öntörvényűen állítgat FSB-t, teszteli a beállításokat, és ha van rá mód, egyet feljebb lép, teszi mindezt addig, amíg lehet. Mókás. Ha szükségeltetik, elszalad a FOP38-ért, frissiben újrakeni a proci-core-t szilikonpasztával, esetleg vízhűtést fabrikál, miközben mi nyugodt szívvel épp BIOS-t upgrade-elünk, vagy online shoppingolunk, esetleg pizzát rendelünk. Ja, nem is, ezt majd csak a Fuzzy Logic 4 tudja, és különben is NDA alá tartozik az infó, tehát be is fejeztem..


És az MSI az egyik legöregebb játékos is, merthogy 1986 óta jelen van, és bár a cég privát históriáját némileg eltitkolja a www.msi.com.tw oldal, azért a jövőt latolgatásban és előretekintésben példát mutat. Tudható azonban, hogy a cég ISO-9001/2/4 minősített, hogy 120 magasan (nem meglepő..) kvalifikált mérnök tervezi az újabbnál újabb lapokat, hogy a minőségi gyártás, és persze megfelelő tervezés okán adódó 99.6%-os "találati" arány fenntartható legyen. Azaz a legyártott lapok mindössze 0.4%-a selejtes. Bár, ha jól számolom, ez idén januárban 3920 hibás darabot jelentett, azaz a SHUTTLE által gyártott lapoknak (szám szerint) a huszadát. Mit tegyünk, "nagyban más"..


Érdekes momentum, hogy az MSI leginkább az európai régióra koncentrál, ha lehet ilyet mondani, 1998-ban mintegy másfélszer annyit értékesített itt, mint a távol-keleti piacokon, és több mint kétszer annyit, mint az Egyesült Államokban. Általános tendencia egyébként, hogy a taiwan-i gyártók sorra hagyják el a "kontinenst", és mindenfelé kirendeltségeket nyitnak, ezt figyelhettük meg az Iwill-nél is, hogy túl messzire ne menjünk..

Az MSI azonban nem csak alaplapokat gyárt, hanem videokártyáktól, bare bone rendszereken át, CD-ROM-okig sok mindent, bár kétségtelen, hogy leginkább alaplapjairól ismert és elismert.


Ezt az ismertséget, elismertséget persze ápolni kell, részben ennek is köszönhető, hogy az MSI csak az elmúlt 10 napban 5(!) új alaplapot mutatott be, mint alább olvasható, mellesleg szintén ezen 10 nap történése, hogy K7T Pro2 jelű Socket A-s lapjára (többek közt) megkapta a Taiwan-szerte legnagyobb elismerést jelentő "Symbol of Excellence Award"-ot, amely a legmagasabb minőség jelképe, valamint került a tarsolyba ezen kívül egy AMD Certificate tanusítvány, és bejelentetett a Starforce 822-es videokártya, amelyre már a GeForce 3-as GPU-t ültették.


Azonban cikkünk, minden látszatok ellenére, nem MSI tabló szeretne lenni, tehát itt abba is hagyjuk a cég méltatását, és visszahuppanunk K7T Turbo lapunk mellé, mert valójában ő áll most a spotlámpák kíváncsi sortűzében.


Mint már említettük az MSI K7T Turbo lapja (MS6330 v3.0) a VIA KT133A-s chipkészletén alapul, amely egész pontosan a VT8363A jelű North Bridge-ből, és a VT82C686B jelű South Bridge-ből építkezik. Az SDR-es platformra ez most a legutolsó VIA-s adu, és akár az MSI, akár az Iwill (KK266) lapját tekintjük, a chipset sikere kétségtelen. Mert az Iwill alaplapja még 166MHz-es FSB-n is üzembiztos, és az MSI sem adja alább (adta - nálunk..) 145MHz-nél, ami igazán pazar. De foglaljuk össze a lap specifikációit, azaz szedjük össze a fontosabb jellemzőket!

MSI K7T Turbo-R
Támogatott procik AMD Athlon/Duron
CPU foglalat Socket462(Socket A)
Rendszerbusz EV6, 200/266MHz DDR
Chipset VIA KT133A (8363A/686B)
FSB értékek 100-132MHz, 133-166MHz, 100/133MHz-es alap FSB választás jumperrel
Túlhajtást segítő fícsörök Szorzóállítás, VCore/Vio állítás, FSB tuning (MHz-enként!), mind BIOS-ból
Memória 3db 164 pin-es DIMM foglalat SDR-SDRAM-nak
Bővítő helyek (AGP/ PCI/ ISA/ AMR|CNR) 1/6/0/1
Integrált VGA Nincs
Integrált hang AC97 codec
Egyéb fícsörök ATA-100 RAID controller Promise 20265R
BIOS Award BIOS v6.00PG
Méretek ATX, 304x230mm
Kapcsolódó online anyagok "Msi.com", BIOS, manual (PDF)

Erre a lapra is felkerült egy RAID chip, jelen esetben ugye a Promise 20265R jelű egysége, amely a DDR-es Iwill-en látott AMI vezérlőhöz képeset ugyan kicsit kisebb tudású, azonban a RAID 0/1-es szabványokkal még így is elboldogul. A tesztekhez használt Duron 600-as procink ugyan szorzó lock nélküli alapból, de mert a legújabb BIOS-ban is a szorzót csupán 6x-ostól lehetett felfele állítani, 870MHz-nél kifulladtunk. A legújabb BIOS azért is érdekes, mert külön az MSI postázta el, miután a korábbi firmware rendre 0.14V-tal többet adott a CPU-nak, valamint előfordult az is, hogy a Duron ugyan 840-en jelentkezett be, ami ugye 6x140MHz lenne, azonban post közben beadta a kulcsot, és minduntalan a ROM unpacking közben (a D-Led szerint), tehát fagyott, mint a mirelit szilvásgombóc. Aztán a következő reset-tel lazán bebootolt, nem értettük hát, mi a fene van. Gyors BIOS check, és alig hittünk a szemünknek, mert 8.5*140MHz-et jelzett, mint általunk korábban szentesített beállítást. Na, persze. Tehát rakoncátlankodott ilyeténképp, azonban az új BIOS ezt is kikupálta. Hogy még mi mindent, nehéz lenne megmondani, de hogy mi mindent nem, annál könnyebb. Sajnos maradt a feszültség regulátor "túlvezérlése", továbbra is számolnunk kellett a szükséges plusszal (+0.14V), és a leírás ellenére továbbra sem állt rendelkezésre az oly hőn áhított 5.5-es szorzó, pedig a lapba dugott 2x128MB-nyi Crucial PC133-as modulokkal pont az extrém FSB-re melegítettünk. Ezek a RAM-ok egyébként a lehető legjobbak, mi kapható, gyári "222"-es értékekkel bírnak a rájuk srófolt Micron modulok (7ns) miatt, és "gyönyörű" nyákra is helyezték fel őket.

A lapon ugye már nincs ISA slot, kedvenc rákfenénk tehát ismét felemlegethető - nekünk hiányzik. És a GUS-unknak is, bár már ő is elég koros darab, azonban még így is többet nyom (jobban szól..), mint itten a South Brige-ből nyert izé, AC97-es codec output, ami hangnak csak erős túlzással nevezhető. (persze ez is erős túlzás. :)

Ergonómia. Na, ennek kicsit híjján volt az MSI lapja. A dolog a táp csatinál kezdődött, és az AGP retention modul-nál ért véget, de a RAM slot-okat se felejtsük el persze. Mert ha a nyájas olvasó szépen összeépítette volna a gépet, ahogy mi tettük, majd szét próbálta volna szedni, akkor ez a következő problémákba ütközött volna: tételezzük fel, hogy ő is a Visiontek Ultráját tette volna előzőleg az AGP (nem Pro-s) foglalatba, illetve ő is az elején kezdte volna a RAM slot-ok feltöltését. Mivel a tápcsatlakozó a RAM slot-okkal párhuzamost kapott helyett, aképp, hogy az oldó pöcök a RAM-ok fele néz, a szűk távolság miatt a tápcsati magában nem távolítható el. Ehhez ki kell(ene) szedni az első RAM-ot. Azonban az első RAM slot kis kallantyúja (az egyik) a videokártya miatt nem nyitható. Ehhez ki kell szedni a videokártyát is. Amely egy külön mutatvány, mert a fent nevezett AGP ret..eszt kinyitni megint nem olyan szimpla, mint.. Mint lehetne. "Videokártyámat egy tápcsatiért", vagy mi a fene..

Szintén csak nüansznyi ügy, de azért említést érdemel, hogy a BIOS és a manual nem konzekvens. Említettük a szorzóállítás alját érintő eltérést, amely nekünk gondot okozott, hiszen 5.5-es szorzóval akár 158MHz-ig is felpöckölhettük volna az FSB-t, ha a lap/RAM bírta volna, mert a proci tutin bírta volna addig. A másik diszkrepancia a DRAM Clock beállítást érintette, mert a manual szerint ugyan lenne mód a 66MHz-es beállításra, bár a mai RAM árak fényében ez mondhatni botorság, a BIOS azonban adósunk maradt ebben is. Jó, nekünk nem hiányzott.

VIA chipset-es lapról lévén szó, okvetlen említést érdemel, hogy a korrekt üzem érdekében a VIA 4-in-1 driverek ne felejtődjenek el, mármint feltelepítődni, gondolunk itt legfőképp az VIA AGP GART driverre, minél újabb kiadására (v4.28a), és lehetőleg Turbo módban, mert ugyan nélküle is minden működik, és mégcsak nem is szemtelenül lassú a rendszer, azonban a 30-40%-kal erősebb frame rate-ről, úgy Quake III alatt, gondolom senki sem mondana le csak úgy.. Mégha egy Ultra mellett ez nem is tűnik fel elsőre. Csak másodjára.

A MSI lapok számomra legnagyobb hibáját azonban direkt a végére hagytam, mert vélhetőleg kevéssé közérdekű. Ugyanis nálam a gép maga kint tanyázik a galérián, közöttünk egy zárt ajtó, a szükséges komponensek pedig, vagy infra (billentyűzet), vagy sima hosszabbító kábelekkel biztosított kapcsolattal kommunikálnak. Kommunikálnának. Mert már az i815-ös MSI lap kapcsán is feltűnt, hogy a PS/2-es egeret egyszerűen nem látja a lap, ha bekerül közéjük még 5 méter kábel toldalék. Hadd ne ragozzam.. A tesztelés miatt így be kellett telepíteni az egész hóbelevancot a szobába, pedig a zajt egyre rosszabbul viselem.. :) Hát, csak ez. Személyes ügy. Mint ahogy az is, hogy Voodoo5 tulajként a videokártyán 2db propellert kell tartanom. És ha a gyári AAVID ventillátoros bordák helyére netán egyéb, aktív hűtés kerül, amihez már külső táp kell, akkor az MSI lapon elérhető mindössze 2db tápcsati kevésnek bizonyulhat, bár egy Y-kábellel mindez áthidalható. Ha mégis a lapon található tápcsatlakozóknál maradunk, és a ventillátorok működését az MSI - PC Alert III nevű, amúgy remek kis programjával kontrollálnánk, akkor érhet a következő meglepetés, mert a program csak a max. 8k-s fordulatú ventikkel boldogul, ha efölötti fordulattal bíró egységgel próbálkozik a júzer, a prg rendre kidobálja helyre kis ablakát, hogy adott venti túl keveset fordul. Persze túl sokat, de így van ez, ha nincs elég tartalék. Overflow rulez..

A Sisoft Sandra 2000 memory bechmark-ja már jó ismerősünk, általában megelégszünk az ő eredményeivel, most is vele zárjuk a sort. Már van néhány viszonyítási alap(lap)unk, így most a "magához képest hogyan javul" helyett, inkább más, korábban lemért lappal, illetve azok csúcsértékeivel vetnénk össze az MSI-t, íme.


Ilyenkor szoktunk mindent egybevetni, nem teszünk most se mást. Az MSI lapja a VIA chipset-ek egyik legújabb stációjánál horgonyzott le, amikor a KT133A-t választotta - legnagyobb örömünkre. Az alaplapot egészen 145MHz-es FSB-ig sikerült járatni, ami felettébb meggyőző. Ugyan a konkurencia híre többet ígér, azonban hisszük, ha majd látjuk. Az MSI-t már láttuk, remek darab, öröm volt tesztelni. A korai BIOS miatt ugyan kezdetben okozott némi meglepetést, de ezeket az újabb firmware orvosolta, a többi megszokható, minden komolyabb megalkuvás nélkül. És az MSI hagyományai szerint a lap még fokozott igénybevétel esetén is stabil maradt, aprócska hűtőbordával szerelt, első generációs Duron 600-asunk még a 60 fok fölötti hőmérsékletet is vígan viselte benne. Amit lehet, azt BIOS-ból engedte állítani az MSI, Vcore/Vio feszültség, szorzó, FSB skálázás - MHz-enként, bár ehhez előbb el kellett döntenünk, hogy a 100-132MHz-ig terjedő, vagy a 133-166MHz-ig tartó tartományt akarjuk-e használni. Egyedül ekkor kellett jumperhez nyúlni, meg persze a BIOS reset-nél. Hiába, kivétel erősíti, na, pont azt.

Az alaplapot az MSI jutatta el hozzánk, hivatalos disztribútorán, a CHS Hungary Kft-n keresztül. Köszönet érte.

(keopsz!)

 
 

Copyright ©, 2000 by Balog Márton és Szőts Dávid. Minden jog fenntartva!