ATi Radeon2 és ATi útiterv
Intel Itanium rajt - sokadszorra
Intel: még 55 tüske a boldogság?..
Chipgyártók virágzása: bérbe adnak
VIA-Intel: adok-kapok (de mit?..)
Hercules: hivatalos start
Foster gondok - tok ok..
Rambus-Infineon: 0-1
Erőszakjáték - nem öl, és nem is butít?..
VIA: a végleges kibugozásra még várni kell..
"Red on Blue" - sajátos szerverzió..
Photoshop: "SSE on"
Új PLUSABIT béta site !!!
Creative: back 2 the business..
Iwill: lap a Foster alá - kis késéssel
AMD: meghalt a király, de az új király sirály.. :)
Intel-VIA: homályos licenckilátások
AMD: béranyaság CPU-khoz?..
Pentium 4: kevesek kiváltsága?
GeForce 3: szilícium aranyárban..
Előny az adogatónál..
Kingston: RAM-ok csúcsa
Trident: nagy fába fejszét
Iwill prömier - tovább az ALi-s úton..
Pentium 4 - még olcsóbban
Intel: a Tualatin (negyed)évet halaszt?
STM, NVIDIA: egy igen, egy nem..
Kyro II és a GeForce3 - érdekes találkozás
SiS - mi minden áron..
AMD Athlon 1.4GHz és árcsökkentés
 
PROCOMP BVK2A - Socket A - VIA KT133

(2001.02.04.)

 

Revilution!

PROCOMP BVK2A


Procomp BVK2A: Duron-ra várva

Megesett már veled, hogy egy olcsó gép építését latolgattad? Hogy centiztél az ezresekkel? Ha igen, úgy a Procomp-ot ismerned kell, ha meg nem, úgy feltétlen meg kell ismerned, mert bár nem egy Asus és nem egy Tyan, és még csak nem is egy Epox, de olcsó, minden második kiskerben ott van, és hogy jó-e, a bizonyítás most következik.

Tegyük fel

Tegyük fel, hogy gőzöd sincs erről a márkáról, és így mondhatni szkeptikusan méricskéled kedvenc helyeden, a boltot rád bízom. Kérdezed az eladót, mitől Procomp a Procomp, mire ő vállat von, meg szemöldököt, mert minek is kötekszel vele, őt nem ezért fizetik. Ha ezek után nekiállnál, és az interneten mennél a dolgok után és elébe, akkor a Procomp-ról valami ilyesmit mesélhetnél legközelebb az eladónak, ő pedig inná minden szód:

"A vállalat anno 1991-ben jön létre, becsületes neve Procomp Informatics", majd sokat sejtetőn hozzáfűzhetnéd, "és ha ez nem elég, akkor még azt is érdemes tudni róla, hogy a törzstőkéje 1999-re már több mint 30.000.000 dollár, és ez ugye nagyon sok. Most épp 400 fő sertepertél a Taipei-i főhadiszálláson, ami persze mind semmi, mert a Procomp már ott van Németországban, Ausztriában, Hollandiában, és ugye az USA-ban is. És az a poén, hogy még hivatalos magyar képviselettel is bír, bár neked felteszem elég ismeretlenül hangzik a Storage Systems neve." Az eladó persze szóhoz se jut, mire azért kegyelmet adsz neki, és bevallod, a Storage nevét te sem a kollektív tudattalanból szedted, nem is a Budapesti Piac-ban írtak róla: az egészért a procompusainc.com a felelős, te ártatlan vagy.

A teljességhez tartozik azonban, hogy az imént említett Storage disztribúcióra magam is kíváncsi voltam, így felkerestem a céget, holmi színes lapismertetők reményében, mert a www.procomp.com.tw anya-site már hosszú ideje elérhetetlen, ami igazán sajnálatos, és az amerikai site is szinte üresen meredez. Legnagyobb megdöbbenésemre, a Vörösmarty téri irodaház páternoszterrel is bevehető 3. emeletén székelő cégnél alig akartak tudni a Procomp-ról, és a "nincs nekünk ilyen kártyánk" után már csak azt sikerült kipréselni belőlük, hogy "egyszer régen mintha lett volna.." Ezt nem tudtam semmivel überelni, elbaktattam hát, mentem egy teljes kört a lifttel, mert ennyi kellett, hogy kijózanodjak, mert nehogymár ennyire fogalmuk se, pedig a Procomp legutolsó brosúrája szerint ők az HBO (Hungarian Branch Office), de persze dehogy.

Ez itt már a lábjegyzet lábjegyzete, de hozzá kell tennünk, hogy az előző bekezdés óta (mert ez a cikk is részletekben készült el..) a procomp.com.tw site ismét elérhető, azonban ez a bizonytalanság mindenképp szót érdemelt..

Valamint akár olyanokat is felemlegethetnél, hogy amíg a legtöbb Procomp vas ugyan a Tamsiu-i (Taiwan) gyártósorokon zötykölődik végig, addig a cégnek azért komoly lerakatai vannak Fremont-tól Oirschot-ig, Californiától egész Hollandiáig. Meg persze a XIII. ker-ben. Mert függetlenül attól, hogy a Procomp kezdetben csupán 20.000 lapot termesztett havonta, addig ez mostanra már vagy hatszor ennyi, tetemes mennyiség tehát. És mindez csak a Procomp-érem egyik oldala, hiszen a vállalat nem kizárólag alaplapban utazik, mert ugye Palm-okat is gyárt.., de még ez sem az (az oldal), hiszen a Procomp-ban tisztelhetjük a világ 3. legnagyobb, mikrohullámú berendezésekben (GPS, miegyéb) használatos GaAs-Epi lapkákat(?) gyártó gyártóját, aki ráadásul a legnagyobb Taiwan-i hal ebben a medencében. Rengeteg lapot értékesít OEM partnerein keresztül, bár ez, mint tudjuk, sokszor nem hozza meg a várt elismerést, lásd MAG monitorok, amelyek a márka hírnevét sokáig nem tudták kellőképp öregbíteni, bár azóta megint nem, hiszen a cég csődbe ment. Mindemellett MAG monitorok a mai napig kaphatók, és ez igazán izgalmas helyzet..


KT133: "csak jót jelent" (bár most épp a Chaintech lapon)

Egy lap a sok közül

A Procomp legutolsó SocketA-s lapja, a most vizsgált BVK2A jelű, hasonlóképp, mint a nemrég itt járt Iwill lap, a VIA KT133-as chipset-ét hordozza, és ez, azzal együtt persze, hogy a következő két generáció megléte miatt (KT133A, Ali Magik/AMD760/VIA KT266) ez a chipset már kicsit "elavultnak" is tekinthető (már nem olyan drága..), tehát ez, mindezek mellet, csak jót jelent. És bár az MSI kínál alaplapot, ahol a KT133-as North Bridge mellé már nem a 686A, hanem az ATA/100-as, 686B jelű VIA South Bridge-et passzintja, a Procomp megmarad a standard leosztásnál: elég neki a gyengébb VIA chip, beéri az ATA/66-tal. Persze nincs is ezzel gond, hiszen nem a South Bridge-dzsen múlik a magas FSB nem támogatása, amely ezeknél a KT133-as lapoknál az egyik lényeges hiányosság. Mert a Procomp lapja sem megy 110MHz fölé, bár ők már kicsit szerényebbek az Iwill-nél, aki ugye 100-166MHz-ig egyesével engedte léptetni a külső órajelet, tök feleslegesen. Mindenesetre itt 112MHz a maximum. A RAM-ot persze itt is hajthatjuk aszinkron, éljünk is vele, ha egy mód van rá, megéri. Bár a memória sebességet nem csak ez a VIA-s trükk befolyásolja, érdemes ezen felül a CAS latency-ket is végigpróbálgatni, ahogy a "Turbo" mód is sokat lendíthet egy-egy teszten, de erre még visszatérünk.

Ahhoz, hogy egy Duron-os lapot tuningbarátnak lehessen nevezni, olyan fícsörökkel kell bírjon, mint a szorzóállítás, a VCore állítgatás, a magas FSB-értékek támogatása, valamint természetesen az, hogy mindezek ellenére megfelelően stabil is legyen. Nem árt persze, ha meg lehet úszni a jumpereket és dip-switch-eket, tehát mindent a BIOS-ból tudunk beállítani. Mindezekkel a Procomp lapja nem feltétlen analóg, bár a stabilitásra nem lehet panasz. Ráadásul, ha azt is figyelembe vesszük, hogy a Duron-ok felülete egy kisebb tuning-térképpel egyenlő, mert mind a szorzó állításnak, mind a feszültség manipulálásnak teret enged, akkor kifogásaink részben alaptalanok, persze tényleg csak részben. BIOS-ból mindössze a külső órajelet tudjuk változtatni, és bár csak néhány értéket enged meg az alaplap, ez bőven elég, még sok is. A BIOS tartalom igényessége tekintetében azonban még bőven van mit behoznia a Procomp-nak, leginkább persze a Chaintech-hez képest, ahol olyan ötlet kavalkád fogadott minket, hogy csak néztünk.. (Ezekről a Chaintech lapról készülő tesztünkben lesz bővebben szó..)


686A: nem rajta múlik

Az újabb alaplapokon már korántsem evidens az ISA slot támogatása. Ez ugyan nem chipset függő, az alaplap gyártók döntik el, hagynak-e egérutat (legalább egy ISA slot-ot) régebbi kártyáinknak, mégis, többen már nem tartják fontosnak az efajta kompatibilitás megőrzését. A Procomp azonban -szerintünk- helyesen döntött, amikor 1db slot-ot fent hagyott SocketA-s lapján, ahogyan a Chaintech-et sem marasztalhatjuk el ezért. Nem így az Iwill lap, bár ezt ott fel is róttuk neki. Az AGP slot négyszeres üzemmódja viszont bármely KT133-as lapnál beállítható, ahogy a VIA aszinkron memória management-je is rendelkezésre áll, erről azonban már volt szó. Amíg az Iwill-nél a +33%-os beállítás maradt ki a leírásból, bár a BIOS-ban be lehetett állítani, addig a Procomp-nál (és a Chaintech-nél is) a -33% kallódik el, ezúttal azonban nem a leírással van gond, hiszen a setup fel sem kínálja ezt a lehetőséget. A Tyan/Iwill tudta ezt, bár ez a hiányosság vélhetően keveseknek okoz majd komoly gondot.


Kondi kamera: "említést érdemel"

A nálunk járt alaplap 1.1-es verziójú volt, bár ennek a jelentését nem sikerült megfejteni. A lap felépítését vizsgálgatva, pár dolog mindenképp említést érdemel, hiszen sem az Iwill, sem a Chaintech lapja nem bírt ekkora kondenzátorokkal: itt 5db 3900uF-os és 4db 1500uF-os gondoskodik a megfelelő jelszűrésről, és talán ezen is múlik, hogy a három lap közül csak a Procomp-ot sikerült 110MHz-en járatni, bár a Chaintech 109MHz-e sem sokkal kevesebb. Az se maradjon ki azonban, hogy a Sisoft Sandra 2000 memória tesztjei még 112MHz-en is gond nélkül lefutottak a Procomp-on, és csak az Unreal timedemo-jától sokallt be a lap.


"pár dologban továbbra sincs egyesség"

Azonban hiába fordult meg már nálunk jó pár SocketA-s lap, és hiába volt ATX szabványú mind, pár dologban továbbra sincs egyesség: minden alkalommal kíváncsian vártuk, vajon hova került a tápcsati, és hogy merre néz a proci foglalat. A Procomp-nál a lap szélén figyelt a tápcsatlakozó, míg a Chaintech a lap közepére helyezte, hogy miért, rejtély.. A proci foglalat tájolása amúgy azért fontos, mert a Duron-ok/Tbird-ök hűtőbordával felszerszámozása korrekt borda hiányában nem is olyan veszélytelen, és ilyenkor csak olaj a tűzre, ha nehezen hozzáférhető a bordát oldó kallantyú. Mert a Procomp-nál annyira szorosan fogják közre ezt a kondenzátorok, hogy alig sikerült leoperálni a hűtőt, miután a lap tesztelése véget ért.

Korrekt bordát sajnos nem tudunk egyértelműen ajánlani, mert a Globalwin egységei szerintünk túl szoros pánttal érkeznek, tehát egy az egyben ezt nem érdemes erőltetni. De ha már mindenképp Globalwin, akkor könnyítsünk a pánton, mielőtt feltesszük.. És ugyan az Athlon-ok sokkal több hőt termelnek, mint az Intel CPU-i, egy Globalwin propeller 7000+ fordulaton nem feltétlen indokolt, bár ha valaki ragaszkodik az iszonyatos zajhoz, lelke rajta.. :)

Mint a képen is látszik, az AC97-es CODEC-et itt is kivezették, egy olcsóbb hangkártyát mindenképp pótolhat.

Sandra szerint

Az Iwill lapnál is a Sisoft Sandra 2000 eredményeit tartottuk említésre méltónak, és nincs ez itt sem másképp. A memória átvitel tesztje némi fogódzót adhat két lap gyorsaságának összevetésekor, bár nyilván nem az egyetlen, egyedüli járható út. Mindenesetre mi adunk rá. A KT133-as Iwill lap teszteredményei miatt, most csak CAS-2 -es eredményeket tennénk közzé, mert a CAS-3 -as beállítás ennél minden esetben úgy 5%-kal rosszabb, méréseink alapján. Egyébként végig "Turbo" módot használtunk, amelyen igen sok múlott, bár erre csak a Chaintech hasonló tesztjeinek futtatásakor jöttünk rá. :) Turbo mód nélkül a Chaintech-nél alig jött át, hogy épp CAS-2, meg magas FSB, de miután bekapcsoltuk, mintha kicserélték volna: 15% bónuszt hozott!

ÖSSZEGZÉS: Gombhoz a kabát

Bár az AMD processzoraihoz igazán olcsó lapot még mindig nem lehet kapni, ami valószínűleg így is marad, azonban a Duron-ok/Tbird-ök az Intel CPU-khoz képest sokkal olcsóbbak, így biztos sokan indulnak el innét, amikor új (olcsó) gépet állítanak össze. Olcsó procihoz persze jóval fájdalmasabb drága alaplapot választani, és hacsak nem muszáj, erre mi sem bátorítanánk senkit.. Ha elég egy kisebb tudású, de másrészt "hibátlan" és főleg olcsó lap, akkor a Procomp tényleg jó választás.

Az alaplapot a CHS Hungary-től kaptuk, köszönjük.

(keopsz)
 

 

Copyright ©, 2000 by Balog Márton és Szőts Dávid. Minden jog fenntartva!