ATi Radeon2 és ATi útiterv
Intel Itanium rajt - sokadszorra
Intel: még 55 tüske a boldogság?..
Chipgyártók virágzása: bérbe adnak
VIA-Intel: adok-kapok (de mit?..)
Hercules: hivatalos start
Foster gondok - tok ok..
Rambus-Infineon: 0-1
Erőszakjáték - nem öl, és nem is butít?..
VIA: a végleges kibugozásra még várni kell..
"Red on Blue" - sajátos szerverzió..
Photoshop: "SSE on"
Új PLUSABIT béta site !!!
Creative: back 2 the business..
Iwill: lap a Foster alá - kis késéssel
AMD: meghalt a király, de az új király sirály.. :)
Intel-VIA: homályos licenckilátások
AMD: béranyaság CPU-khoz?..
Pentium 4: kevesek kiváltsága?
GeForce 3: szilícium aranyárban..
Előny az adogatónál..
Kingston: RAM-ok csúcsa
Trident: nagy fába fejszét
Iwill prömier - tovább az ALi-s úton..
Pentium 4 - még olcsóbban
Intel: a Tualatin (negyed)évet halaszt?
STM, NVIDIA: egy igen, egy nem..
Kyro II és a GeForce3 - érdekes találkozás
SiS - mi minden áron..
AMD Athlon 1.4GHz és árcsökkentés
 
Jazz J-3504 sztereó hangfalpár

(2001.03.16.)

 

Tesztünkben a Magyaroszágon is ismert Jazz Speakers Carrera sorozatának középső darabját, a J-3504 jelzésű hangfalpárt vizsgáltuk meg. A termék elsősorban irodai és otthoni felhasználásra készült, ezért egyszerű játékokhoz, multimédiás alkalmazásokhoz remek partner, de komolyabb zenei teljesítményt ne várjunk tőle.
 

Mit kapunk?

A színes csomagolásban meglehetősen kevés kiegészítőt adnak a hangfalak mellé. Aktív (erősítővel egybeépített) hangfalpárról lévén szó, kapunk egy kis fekete adaptert, amelyet a 230V-os hálózatba kell csatlakoztatnunk ahhoz, hogy a hangszórókat használni lehessen. A tápegységen és a kábeleken kívül azonban semmi egyebet, még egy árva szerelési útmutatót sem találtunk a dobozban. Az egyszerű kábelezés (egyetlen 3.5mm-es sztereó, tehát a két csatorna nincs különválasztva) miatt az üzembe helyezés nem bonyolult, de azért egy kis írásos segédanyagot mindenképpen elvártunk volna.
 

Felépítés, specifikációk

A hangszórók doboza műanyag - ebben a kategóriában ez az általános, a fából készült típusokért sokkal többet kell fizetni. Hangfalanként egyetlen, 3 inches sugárzót építettek be, amelyek mérete elegendő, de hasonló áron kapható kétutas (külön magas- és középsugárzóval ellátott) hangfalpár is. A jobb oldali doboz előlapján találjuk a bekapcsoló gombot, a hangerőszabályzó potmétert, egy fejhallgató-kimenetet és egy mikrofonbemenetet. Itt kapott helyet a magas ill. mély hangokat kiemelő, két kis nyomógomb is (Bass & Treble Boost). Ez a megoldás egyszerűbb, de sokkal korlátozottabb a potméteres hangszínszabályozásnál, ami viszont szintén megtalálható a kategória egyes képviselőinél. Apró kényelmetlenség, hogy a gombok megnyomásakor a hangfal - kis súlya miatt - hátrafelé mozdul, ezért például ki- és bekapcsoláskor a másik kézzel meg kell támasztani.

A gyártó szerint a hangszórók 280 wattos csúcsteljesítményre (PMPO) képesek, a tényleges (szinuszos) teljesítmény viszont nincs feltüntetve. Az átvihető frekvenciák sávja 80Hz-től 18kHz-ig terjed, ebből az alsó korlát sajnos nagyon érezhető, mély hangok szinte alig szólalnak meg.

Mint az egy számítógéphez szánt terméknél elvárható, a hangfalak mágnesesen árnyékoltak, ennek köszönhetően a hangszórók elektromágnesei nem zavarják a monitor képét.
 

Tapasztalatok

A mélyek hiányától eltekintve a hangzásra nem lehet panasz. Ez is javítható valamelyest a Bass Boost használatával, bár tudni kell, hogy ez a funkció a középmély (100-200Hz-es) hangokat emeli ki, így több dübörgést hallunk, de semmiképp sem pótolhatja egy igazi mélysugárzó hatását. Akinek tehát fontos az erőteljes basszus (fps-játékokhoz, autóversenyzéshez, DVD-lejátszáshoz), inkább válasszon valamilyen 2.1-es (külön mélysugárzóval, ún. subwoofer-rel ellátott) hangfalrendszert.

A teszt rövid időtartama miatt nem volt alkalmunk a zajszigetelés vizsgálatára. Olcsó aktív hangfalaknál általános jelenség, amikor a hálózati váltakozó feszültség 50Hz-es frekvenciája továbbterjed a hangszórókra, és mély, búgó hangként jelentkezik.

A fejhallgatókimenet meglepően jó minőségű. Érdekessége, hogy a mély- ill. magaskiemelés rá is hatással van. Ennek hátránya, hogy (mivel a kimenő jel átmegy az erősítőn) fejhallgató használatához is be kell kapcsolnunk a hangfalakat.

Ötletes megoldás a mikrofonbemenet, ennek használatához egy további kábellel kell összekötnünk a hangfalat a hangkártya bemenetével. Így egyszerűen, kényelmesen használhatunk mikrofont, nem kell a gép hátulján a megfelelő csatlakozót keresni.
 

Zárszó

Az egyszerű sztereó hangfalpárok között jó vétel a Jazz J-3504. Hangja tiszta, fejhallgatókimenete jó minőségű. Nettó 4000 forint körüli ára is kedvező. Komolyabb játékokhoz és zenehallgatáshoz azonban érdemes nagyobb hangrendszert választani, a basszus ugyanis nem az erőssége.

(Boty)

A Jazz J-3504 hangfalpárt a CHS Hungary Kft. bocsátotta rendelkezésünkre.
 

 

Copyright ©, 2000 by Balog Márton és Szőts Dávid. Minden jog fenntartva!