ATi Radeon2 és ATi útiterv
Intel Itanium rajt - sokadszorra
Intel: még 55 tüske a boldogság?..
Chipgyártók virágzása: bérbe adnak
VIA-Intel: adok-kapok (de mit?..)
Hercules: hivatalos start
Foster gondok - tok ok..
Rambus-Infineon: 0-1
Erőszakjáték - nem öl, és nem is butít?..
VIA: a végleges kibugozásra még várni kell..
"Red on Blue" - sajátos szerverzió..
Photoshop: "SSE on"
Új PLUSABIT béta site !!!
Creative: back 2 the business..
Iwill: lap a Foster alá - kis késéssel
AMD: meghalt a király, de az új király sirály.. :)
Intel-VIA: homályos licenckilátások
AMD: béranyaság CPU-khoz?..
Pentium 4: kevesek kiváltsága?
GeForce 3: szilícium aranyárban..
Előny az adogatónál..
Kingston: RAM-ok csúcsa
Trident: nagy fába fejszét
Iwill prömier - tovább az ALi-s úton..
Pentium 4 - még olcsóbban
Intel: a Tualatin (negyed)évet halaszt?
STM, NVIDIA: egy igen, egy nem..
Kyro II és a GeForce3 - érdekes találkozás
SiS - mi minden áron..
AMD Athlon 1.4GHz és árcsökkentés
 
Logitech iFeel MouseMan

(2001.01.29.)

 

 

December végi cikkünkben a Microsoft optikai egerét, az -t mutattuk be. Benyomásaink alapvetően pozitívak voltak, bár nettó 15 ezer forintos árát kicsit sokalltuk. Kíváncsian vártuk tehát a Logitech válaszát az Explorerre, és a CHS Hungary jóvoltából meg is érkezett hozzánk, az iFeel MouseMan személyében.

Mivel a két termék azonos közönséget céloz meg, semmi akadálya nem volt a face-to-face összehasonlításnak. A döntési kényszert sokan szokták ilyenkor holtverseny kihirdetésével elhárítani, de mi nem tettük ezt. A tesztnek van egyértelmű győztese és vesztese, akiket még nem árulunk el, de azt el kell mondanunk, hogy az Explorer kvalitásai ismeretében nem volt könnyű dolga a MouseMan-nek.
 

Életre kel a desktop

"Feel and Click" - hirdeti a felirat a mutatós dobozon, az egér legfontosabb újdoságára hívva fel a figyelmet. Ez nem más, mint az Immersion-től licenszelt force technológia. Hogy hogyan kerül össze egy egér és a force feedback? Magam is nagyon kíváncsi voltam a válaszra.

Tisztáznunk kell valamit: ez a force feedback nem az igazi force feedback. Léteznek valódi force-os egerek, kifejezetten fps játékokhoz, de azok a speciális alátéttel egybe vannak építve, így hozzá képest el tudnak mozdulni. Az iFeel MouseMan nem igényel semmilyen alátétet, de nem is játékhoz készült. A mozgások ezért kimerülnek abban, hogy az egér búg, remeg, de - megfelelő "kapaszkodó" híján - csak nulla összegű elmozdulásra képes.

Az egérhez adott leírás nem kevesebbet ígér, mint hogy az iFeel effekteket bekapcsolva valódi intuitív élményekben lesz részünk. Amint a kurzort egy új területre visszük (pl. gomb, új ablak, legördülő menü), az egér különböző remegésekkel ezt jelzi nekünk, így akár behunyt szemmel is könnyen eligazodunk, még a legkuszább desktopon is.
 

Hasonlóságok

A MouseMan az Exploreréhez nagyon hasonló csomagolásban érkezett. A mai divatnak megfelelően a dobozon nemcsak a termék képe látható, hanem átlátszó műanyag borítás alatt maga az egér is. Így a doboz felbontása nélkül is lehetőségünk van kézbefogni, a gombokat kipróbálni, bár a tervezők valószínűleg nem erre gondoltak az újszerű csomagolás megalkotásakor. A doboz sarkában egy villogó piros LED hirdeti, hogy optikai egérrel van dolgunk. Csakúgy, mint a Microsoft egér esetében, a használati útmutató mellé kapunk egy ergonómiai tanácsadót is, amely segít a helyes testtartás kialakításában.

A formatervezők a Logitech-nél is kitettek magukért. Az ergonómiai szempontokon túl az exkluzivitást is szem előtt tartva, szemrevaló egeret készítettek. Míg az Explorer alja és hátulja vörösben izzik, a MouseMan a hátán világító, diszkókék Logitech-logóval igyekszik belopni magát a felhasználók szívébe. A hüvelykujjnál lévő nagyméretű, gumírozott felület mögül is ugyanez a kék fény sejlik fel. A gomb/görgő elrendezés egyezik az Explorerével, azzal a különbséggel, hogy a hüvelykujjhoz csak egy gomb jutott.

A telepítés a Logitech egérnél is gyorsan, zökkenőmentesen ment. Itt is csak Windows-os drivereket kapunk (Logitech MouseWare 9.20), Linux alatt az iFeel hatásokat el kell felejteni. Minden, az Explorernél bemutatott funkció működik (gombkiosztás konfigurálása, görgő beállítása, stb.), és egy külön ablakot foglalnak el az iFeel beállításai. A lehetőségek száma elsőre zavarba ejtően sok, de szerencsére van néhány előre beprogramozott séma, amivel kipróbálhatjuk, mit tud a MouseMan.

A két egér optikai érzékelőrendszere azonos elven működik, és kinézetre is nagyon hasonló. Az Explorernél leírtak (nagy teljesítményű, vakító LED, túl sima felületen problémák) tehát itt is érvényesek. Az optika gyors mintavételi frekvenciájának teljes kihasználásához a MouseMan-t is USB portra kell csatlakoztatni, nem is adnak hozzá USB->PS2 átalakítót. Ez a kis apróság azonban fontos szerepet fog játszani a végeredmény kialakításában.
 

A párbaj

A két egér formája csak első ránézésre hasonló. Egymás mellé állítva őket azonnal feltűnik a fő különbség: míg az Explorer gömbölyű, széles és viszonylag lapos, a MouseMan jóval domborúbb hátú, viszont szögletesebb és keskenyebb. A Logitech a lendületes, S-alakú gerincének és a bal oldalán végigfutó élnek köszönheti izgalmasabb formáját; az Explorer háta ezzel szemben egyetlen ívelt, konvex felület. (MouseMan - Explorer: 1:0)

A gombok terén viszont a Microsoft egere az egyértelmű győztes. Egyrészt a hüvelykujjnak eggyel több gombot kínál, jelentősen megkönnyítve a böngészőkben az előre-hátra lépkedést. Ezt a hátrányát részben ledolgozza a MouseMan azzal, hogy az egyetlen gomb viszont kényelmesebb helyen van, mint az Explorer esetében a kettő (a mérete viszont lehetne nagyobb is). A két fő gomb kialakítása azonban rendkívül szerencsétlen, ami a maximális ergonómiára kínosan ügyelő Logitech-től teljesen szokatlan. Az Explorerhez mérve a MouseMan gombjai egyszerűen túl kicsik: a mutató- és a középső ujj nem is rajtuk, hanem már mögöttük, az egér végéig hátralévő kb. 1 cm-es, kihasználatlan felületen támaszkodik. Ráadásul a jobboldali gomb rövidebb a balnál, pedig a középső ujjunk a mutatónál több, mint egy centivel hosszabb. Nincs tehát igazán kényelmes kéztartás: ha a gombokat is használni akarjuk, tenyerünket nem fektethetjük a MouseMan hátára. (MouseMan - Explorer: 1:1)

A görgő kialakításában már nem ilyen szembetűnő az Explorer fölénye, de azért érezhető. Mindkét egér a fokozatos változattal van felszerelve, ami egyszerű scroll-ozáskor talán nem a legszerencsésebb, viszont fps játékokban kifejezetten hasznos (Change Weapon funkció). A Logitech-é - bár robusztusabb benyomást kelt - nehézkesebben forgatható, és benyomni is csak hosszabb úton és nagyobb erővel lehet. (MouseMan - Explorer: 1:2)

A MouseMan nem hagyja annyiban, az Explorer hagyományos erényei ellen beveti az új csodafegyvert. Az iFeel effektusokkal szerzett benyomásaim azonban elég vegyesek. Először kifejezetten szórakoztató, amint a különböző eseményekkor az egér meg-megrezzen az ember kezében. Az ígért élményt, a desktop domborzatának az érzetét viszont nem tudja visszaadni. Hiába a sokfajta állítási lehetőség, a megszólaló effektek bizony nagyon egyformák. Csak remegés van, semmi háromdimenziós hatás. Nincs különbség például egy gombra fel- és lelépés között, nem érezzük, hogy egy kiemelkedő objektum fölé ért volna a kurzor (az "ál-forcefeedback" miatt nem is érezhetjük). További, immár zavaró jelenség, hogy mivel egy force-hatás egy bizonyos ideig (több tizedmásodpercig) tart, gyors mozgatáskor még akkor is remeg az egér, amikor a kurzor már rég sima felület (pl. a háttér) fölé ért. Az effektek azonban szerencsére kikapcsolhatók, a MouseMan hagyományos egérként is használható. Az iFeel tehát egy kevéssé hasznos, bár kétségkívül szórakoztató plusz szolgáltatása a Logitech egerének. (MouseMan - Explorer: 2:2)

A döntő játszmában az egerek egyik ritkán vizsgált paramétere játssza a főszerepet: a processzorterhelés. Mivel mindkét résztvevő alapból USB-n portolható, ez bizony nem elhanyagolható szempont, hiszen a buszon érkező hatalmas adatmennyiség feldolgozása a processzoridő jelentős részét lekötheti. 233MHz-es Pentium2-es gépemen a folyamatos mozgatás 7-10%-os terhelést eredményezett, ami nem kevés, hiszen pl. Quake alatt közel ennyivel csökken a framerate az elvileg elérhetőhöz képest. Sőt, amikor más okból nagy a processzor terheltsége (pl. lemezműveleteknél), egyszerűen nem marad idő az egér adatainak feldolgozására: a kurzor szaggatottan, akadozva mozog.

Felvetődik a kérdés, van-e szüksége egy egérnek az USB csatlakozóra? A válasz igen a MouseMan és nem az Explorer esetében. Akkor tehát a konkrét eszköztől függ? Nem egészen. Ideális esetben nem volna szükség az USB-re, hiszen meggyőződésem, hogy nincs az a kvéker, akinek a reakciói és a keze gyorsabb lenne a PS/2 port 150Hz-es mintavételi frekvenciájánál. Ezért is ad a Microsoft egy USB->PS/2 átalakítót az Explorerhez, aminek használatával a sebesség észrevehetetlen csökkenéséért cserébe kisebb (max. 4-5%-os) processzorterhelést kapunk.

A Logitech azonban nem mellékel ilyen átalakítót a MouseMan-hez. "Ezen is jót spóroltatok, de rajtam nem fogtok ki!" - gondoltam, és gyanútlanul dugtam össze az Explorer átalakítójával. Ezután jött a keserű tapasztalat: a Windows így nem ismerte fel a MouseMan-t, mint szabványos PS/2-es egeret. Utolsó lehetőségként megpróbáltam működésre bírni a Logitech saját szoftverével, de miután ez sem segített, le kellett vonnom a következtetést: a MouseMan csak USB porton használható. Ennek oka valószínűleg az, hogy az iFeel hatások nagy energiaigényét a PS/2 nem tudná ellátni. Az effekteket bekapcsolva viszont a processzorterhelés gyakran 20% (!) fölé emelkedik, ami egyértelművé teszi, hogy ezt az egeret nem a játékosoknak tervezték. (MouseMan - Explorer: 2:3)
 

A végkifejlet

A összehasonlítás 3:2-es végeredménye arról tanúskodik, hogy a Logitech iFeel MouseMan erényei nem bizonyultak elégnek a Microsoft IntelliMouse Explorer ellen. Hiába a különlegességnek számító force feedback technológia és a vonzóbb külső, a MouseMan pont a legfontosabb területeken (ergonómia, használhatóság) marad alul versenytársával szemben, és ehhez társul még a processzoridővel pazarlóan bánó meghajtóprogram.

A gyengébb szereplést ellensúlyozhatná az alacsonyabb, 13 ezer forintos nettó ár (Explorer: 16 ezer Ft), de úgy gondoljuk, hogy aki tízezernél is több forintot költ egérre, az joggal várhat kifogástalan kezelhetőséget. A MouseMan pedig a fent említett, kifejezetten zavaró ergonómiai hiányosságok miatt messze nem tökéletes.

(Boty)
 

 

Copyright ©, 2000 by Balog Márton és Szőts Dávid. Minden jog fenntartva!