ATi Radeon2 és ATi útiterv
Intel Itanium rajt - sokadszorra
Intel: még 55 tüske a boldogság?..
Chipgyártók virágzása: bérbe adnak
VIA-Intel: adok-kapok (de mit?..)
Hercules: hivatalos start
Foster gondok - tok ok..
Rambus-Infineon: 0-1
Erőszakjáték - nem öl, és nem is butít?..
VIA: a végleges kibugozásra még várni kell..
"Red on Blue" - sajátos szerverzió..
Photoshop: "SSE on"
Új PLUSABIT béta site !!!
Creative: back 2 the business..
Iwill: lap a Foster alá - kis késéssel
AMD: meghalt a király, de az új király sirály.. :)
Intel-VIA: homályos licenckilátások
AMD: béranyaság CPU-khoz?..
Pentium 4: kevesek kiváltsága?
GeForce 3: szilícium aranyárban..
Előny az adogatónál..
Kingston: RAM-ok csúcsa
Trident: nagy fába fejszét
Iwill prömier - tovább az ALi-s úton..
Pentium 4 - még olcsóbban
Intel: a Tualatin (negyed)évet halaszt?
STM, NVIDIA: egy igen, egy nem..
Kyro II és a GeForce3 - érdekes találkozás
SiS - mi minden áron..
AMD Athlon 1.4GHz és árcsökkentés
 
LOGITECH CORDLESS DESKTOP PRO és TRACKMAN WHEEL

(2000.12.05.)

 

+

 

Bevezető

A Logitech nagyon komoly erőkkel fejleszti a vezeték nélküli eszközeit, amelyek nem is csekély sikereket tudhatnak maguk mögött. A kínálatból felülről szemezgettem, így került asztalomra (és a fotelbe és más helyekre is) a Logitech Cordless Desktop Pro és a Cordless Trackman Wheel.

Azért vettem egy kalap alá ezeket a már önmagukban sem unalmas eszközöket, mert én megrögzött trackball használó vagyok, így nehezen bírtam volna egy hétig egerészéssel. Meg hát később cordless trackballt tesztelni a régi madzagos billentyűzettel... dehogy... Így a "komplex" tesztnek komplex beszámoló lett a vége.
 

Első benyomás

Az eszközök sokkal monumentálisabb csomagolásban érkeznek, mint a "hagyományos" átlagtajvani billentyűzet és egér. Érthető is, mivel nem egyszerű input eszközökről van itt szó. Mindkét dobozban megtalálhatjuk a készülékeket, továbbá megfelelő méretű és számú Duracell ceruzaelemet, a szükséges papírokat és driver CD-t, valamint az adókat, és az összes elképzelhető átalakítót. Szóval, ha valaki 386-osához akarja illeszteni bármelyik eszközt, van AT billentyűzet csati és COM egérátalakító.

A tesztelt duó valójában három eszközből áll: a Cordless Desktop Pro tartalmaz egy ergonomikus ("púpos" vagy "görbe") billentyűzetet és egy Cordless MouseMan Wheel egeret. A harmadik tag pedig a TrackMan Wheel. Természetesen mindegyik cordless, azaz vezeték nélküli.

A Desktop tagjai alapból PS/2 csatlakozóval vannak ellátva, de adnak hozzá AT és COM átalakítót is. A TrackMan viszont USB-s végződésű, mint minden komolyabb rágcsáló manapság, de természetesen hozzá is jár COM átalakító.
 

Nagyító

Az ilyen nonkonformista eszközöknél kulcsfontosságú a megfelelő driverellátottság. Szerencsére a Logitechnél mindenre nagyon ügyeltek, pofonegyszerűen össze lehetett illeszteni mindent, majd a driver feltelepítése után készen is állt minden a cordless eszközök fogadására.

Érdemes néhány szót ejteni a Logitech cordless technológiájáról. Ma alapvetően két fajta "vezetékmentesítő" megoldás létezik: az infravörös, valamint a rádiófrekvenciás adatátvitelen alapuló. Az infra legnagyobb előnye viszonylagos olcsósága és egyszerűsége. Infrás alapon működik például a legtöbb távirányító, amiből rögtön felismerhetjük a legnagyobb hátrányát is: az adónak látnia kell mindig az eszközt, másként megszakad az adatátvitel. Ez nagyon kellemetlen tud lenni, szerencsére ilyen gondjai nincsenek a rádiós megoldásoknak, amik viszont némileg drágábbak, ezért kevésbé népszerűek. A Logitech nem a spórolásra, hanem a biztos működésre voksolt, és a rádiós technológiát választotta, abból is a digitális fajtát, így jóesetben akár falon keresztül is működik minden (más kérdés, hogy ilyenkor hogy látjuk a monitort). A Logitech állítása szerint hónapokig bírja elemcsere nélkül az összes cordless termékük, amit sajnos nem állt módomban igazolni, de elhiszem nekik.

A Windows indulásakor vagy automatikusan felismeri az adó környezetében lévő ismerős berendezéseket, vagy manuálisan kell összebarátkoztatni őket a Connect gomb megnyomásával az adón és az eszközön. Ekkor rögtön ki is derül, hogy van különbség a Desktop és a TrackMan adója között: a Desktopé két eszközt tud kezelni, a TrackMané csak egyet. Így sajnos nem sikerült egyszerre két egeret használnom, mert egyszerre csak az egyiket hagyta csatlakozni. Ez viszont jó is lehet, ha az irodában tíz embernek van ilyen felszerelése, nem rabolják el egymás kurzorait...
 

A gombos

Az "ergobillentyűzetet" a Logitech kizárólag a Cordless Desktop Pro csomagban árulja, tehát egér nélkül nem lehet hozzájutni, ami az alternatív mutatóeszközt kedvelőket kissé letörheti. Tartozik hozzá egy felszerelhető csuklótámasz, ami sajnos csak műanyagból van és nem valami zselével töltött szivacsból, de így is megteszi. Alapvetően kedvenc US kiosztásommal találtam szembe magam, csak ergonomikusan szétnyitva és dudorítva. Minden kézre esik, kivéve néhány újítást.

Az első az iránybillentyűk feletti hatosfogat átvariálása: a szokásos 2x3 formációból 3x2-es lett, a Home és End középről átköltözött a másik két páros fölé. Ez nagy csapás azok számára, akik gondolkodás nélkül nyúlnak a megszokott helyre, és ráadásul szerintem nagyon messze is vannak az új billentyűk. Ez azonban megszokás kérdése csak, nem úgy, mint sok tajvani ultrabillentyűzeten, ahol a kikapcsgombot dugják ilyen barátságos helyre, és Page Up helyett néha sikerül csuklóból lelőni a gépet.

Másik idegesítő funkció a Logitech gomb. Itt szintén hátrányban van az, aki a numerikus billentyűzet mínusz gombját agyilag "jobb felső sarokban" függvénnyel tárolta le, mert a Desktopon is ott van, csak felette még ott virít a Logitech gomb is, aminek normális gomb kinézete van, és amire márpedig a mínuszra célzó rá fog csapni. Ekkor rögtön indul is a Logitech weboldalára... (ami valószínűleg átprogramozható a PLUSABIT-ra is, de én nem mertem kipróbálni :-))

Az utolsó hiányosság a Caps Lock és egyéb billentyűk LED-jei. Érthető, hogy energiatakarékosságból hagyták el őket, de egy hét alatt nem sikerült megszoknom, hogy nincsenek. Annyit segít a Logitech, hogy a Windows tálcán megjelenik három helyzetjelző ikon, ami a hiányzó LED-ek szerepét hivatott betölteni, de ezek amúgyis könnyen elvésznek a többi ikon között, nem is beszélve arról a problémáról, hogy ha automatikus rejtésre van állítva a tálca, akkor bogarászni kell, hogy lássuk őket.

Hosszas keresgélés után ennyit tudok negatívumként említeni, minden másról csak szuperlatívuszokban szólnék. A billentyűzet nagyon kényelmes, jól kézre esik, a gombok elég csendesek és kellemes rajtuk gépelni. Aki tíz ujjal gépel, biztosan könnyen megszokja az ergo elrendezést, másokat esetleg zavarhat a "rendetlenség". A billentyűzet el van látva még néhány külön programozható billentyűvel is, amik a funkció billentyűk fölött kis gombokként nincsenek útban, ellenben nagyon hasznosak. Alapvető funkcióikat automatikusan ellátják, például a Mail gomb első megnyomásakor megkérdezi, a telepített levelezőprogramot használja-e, és utána mindig azt indítja. Nagyon frappáns, mert rögtön használható minden funkció, nem kell az újdonság örömét hosszas konfigurálással tompítani.

Utolsó, nem mindennapos szolgáltatása a billentyűzetnek az ergonómiai tanácsadó. Persze nem kell rögtön a dobozba rejtett dzsinnre gondolni, ellenben a billentyűzet hátulján lévő tájékoztató útba igazít az ergonómiailag helyes elhelyezés mikéntjéről. Zsinór nélkül a billentyűzetet nagyon könnyű felkapni, forgatni, így könnyen tanulmányozható az olvasmány. A tájékoztató ottlétére rövid mélynyomott szöveg hívja fel a figyelmet az iránybillentyűk felett... ezt azért legalább eltávolíthatóra csinálhatták volna.
 

Standard görgős

A Desktop tartozéka egy Cordless MouseMan Wheel, ami külön megvásárolva a csomag árának durván felét teszi ki. Egérként nekem legfeljebb átlagosnak tűnt, és a kezelése is enyhén esetlen volt. Szerintem jól markolhatónak nem elég monumentális, agilisnak viszont nagy, csuklótámaszos egéralátét nélkül kényelmetlen, mert nem lehet tenyérrel mozgatni, az egész alkart emelni kell.

Kialakítása igényes és anyaga is minőségi, külön említést érdemel a részben gumírozott felület. Gombokkal és görgőkkel megfelelően van ellátva, nem vitték túlzásba: felül két nagy gomb között egy görgő (amit gombként meg is lehet nyomi), illetve baloldalt a hüvelykujj mellett is van egy további gomb. A gombkiosztást tekintve kétujjas, azaz a görgőt és a tőle balra eső gombot is a mutatóujjal kell használni, míg más háromgombos elrendezések a görgőt/középső gombot a középső ujjra kalibrálják. Ez szintén megszokás kérdése.

Nagyon precíz mozgásokra képes a MouseMan, nem lehet zavarba hozni. Cordless létére nem hagy ki, nem ugrál, nagyon kellemes használni.
 

Alternatív görgős

Azok számára, akik korábban is trackballt használtak, vagy akik talán még ergonomikusabbá szeretnék tenni gépüket, egy Logitech trackball nagyon jó választás. Elsőre nehéz lehet irányítani, de hamar meg lehet barátkozni a kezelésével.

A Logitech trackballok most már mind a Marble technológiára épülnek. Ez az elegáns elnevezés egy teljesen optikai érzékelőrendszert takar, ami hasonló a most legdivatosabb golyó nélküli egerekben találhatókhoz. Itt sem görgőkkel érzékelik a mozgást, azonban szemben az optikai egerekkel, egy trackballban azért kell, hogy legyen egy golyó: a Marble esetében ez egy fekete pöttyökkel tarkított piros golyó. Az optika ezt a váltakozó felületet pásztázza folyamatosan, és innen számítja az elmozdulást. Nagyon megbízható, még a golyó sérülése, durva karcolódása esetén sem romlik a mozgás folyamatossága. Tisztítást nem igényel, csupán a felgyülemlett port kell időnként eltávolítani az eszközből. A régi zsinóros TrackManből még ki kellett szedni ehhez a golyót, a Cordless változat alján lévő lyukon viszont automatikusan távozhat az összes szennyeződés.

A Cordless TrackMan Wheel a nagy sikerű TrackMan Marble széria legújabb tagja. Az eredeti TrackMan Marble még mindig szerepel a kínálatban, igaz a kor szelleméhez igazodva a középső gombját egy görgőre cserélte, ezért TrackMan Wheel néven fut. A Cordless TrackMan, mint minden cordless Logitech, a hasonló zsinóros változatra épül, de az áttervezés folyamán mindig aktualizálják is a szerkezeteket, nem is beszélve a cordlesseknek kijáró metálszürke színű műanyagról. Így történt meg az is, hogy a Cordless TrackMan valamivel zömökebb lett vezetékes ősénél, és a háromujjas konstrukció is kétujjasra váltott, igazodva a mai Logitech szériához.

A TrackMannek nagyon jót tett a felszabadulás. Míg egy mezei egérnél pusztán annyit nyerünk, hogy nem kell a kábellel bajlódni és akár távolabbi felületen is használhatjuk, addig a trackballnak valóban igazi szabadságot ad: ugyanis a trackball nem felülethez kötött, ölben vagy szinte egy kézben tartva is használható (kosarasok előnyben). Így tényleg bárhonnan használható, akár a fotelből is.

Üzleti felhasználók számára is jól jöhet egy Cordless TrackMan, mert prezentációk bemutatásakor is kiválóan használható, teljesen mobil. Adott esetben a Logitech TrackMan Live nevű igen borsos árú prezentációvezérlőjét is helyettesítheti, durván fél áron. Bár bemutatóknál a céleszköz (Live) valószínűleg jobban szolgál, az árkülönbözet és a TrackMan Wheel mindennapi használhatósága nagyon jó alternatívává teszi.
 

Szabadon

Próbára tettem az adót is, mert az asztal alá, a számítógép tetejére helyeztem, de zokszó nélkül tűrte (a használati útmutató szerint azért ilyen helyre nem kellene rakni...). Egyszer-kétszer meg-megugrott az egérkurzor ebben az állapotban, ezért inkább feltelepítettem az asztalra, és innentől tényleg problémamentes volt a működés. Az egér és trackball finoman pozícionál, akár pixelenként lehet mozogni. És ezt bárhonnan a szobából megtehetem.

A hatalmas ergo-mámort és szabadságot némileg korlátozza, hogy a MouseMan és a TrackMan is kizárólag jobbkezes használatra lettek tervezve. Balkezes felhasználók számára lehetetlen megküzdeni velük, nekik máshonnan kell mazsolázni a Logitech termékskálából: továbbra is léteznek még szerencsére szimmetrikus kialakítású egerek és trackballok, igaz cordless változatban nem. Emlékeim szerint a madzagos MouseMannek létezett balkezes változata, de nem tudom mi a helyzet azóta, amióta a MouseMan kizárólag optikai kivitelben készül. A billentyűzeteknél másként jelenik meg a diszkrimináció: a Cordless széria egy tagot kivéve kizárólag US kiosztással kapható.
 

Összegzés

Az egy hét alatt, amit a cordless különítmény nálam töltött, nagyon kellemes tapasztalatokkal gazdagodtam. A telepítés problémamentes és egyszerű, a használatuk sem igényel semmiféle külön odafigyelést. Mindent hibátlanul teljesítenek, amit egy billentyűzettől vagy egértől elvárunk, és emellett a vezetékek elhagyása olyan kényelmi plusz, amit nagyon könnyű megszokni, bár szerintem nem az egér madzagja okozza a legtöbb fejfájást a számítógép körül.

Létezik a Desktop Pronak két kisebb testvére is, a Cordless Desktop és az Cordless iTouch Desktop, amik a klasszikus, "egyenes" billentyűzetelrendezést követik. A Cordless Desktophoz azonban "csupán" egy Cordless Wheel Mouse jön, és nélkülözi az összes plusz gombot, azonban ára mintegy negyedével kedvezőbb a Próénál. Megjegyzendő, hogy a Wheel Mouse szimmetrikus, így balkezesek is boldogulnak vele (kétbalkezesek, na az más kérdés...).

Az Cordless iTouch billentyűzet talán a legsokoldalúbb, mindent tud, amit a Pro, csak nem "ergo" kialakítású. Rajta van az összes plusz gomb, ráadásul van belőle magyar kiadás is, és mind ennek tetejében magában is megvásárolható, egér nélkül (létezik párosított változata is, egy Cordless MouseMan Wheellel nagyjából annyiba kerül, mint egy Pro csomag).

A Cordless Desktop Pro nem olcsó mulatság, viszont nagyon kényelmes, praktikus és elegáns. Aki gond nélkül megengedheti magának, ne habozzon. Akik számára fontosak az előbb említett szempontok, érdemes elgondolkozniuk, mert hosszú távon kifizetődnek a plusz szolgáltatások, amennyiben azokat ki is használják. A Logitech minőséget alapul véve nyugodtan tekinthetünk hosszú távú beruházásnak egy ilyen eszközt.

A Cordless MouseMan vagy TrackMan Wheel önmagában is kitűnő választás, mert az egeret hajlamosabbak vagyunk ide-oda helyezgetni, mint a billentyűzetet. A TrackMan a már említett plusz szabadsági fokkal is rendelkezik, ami nagyon sokoldalú eszközzé teszi. Csak azt sajnálom, hogy nem létezik "ultraegér" a Logitech kínálatában: optikai, cordless és ráadásul force feedbackes (merthogy ilyen is van!)...

Számítógép-vásárláskor legtöbben sokadrendű kérdésként kezelnek néhány kulcsfontosságú eszközt, ilyen például a képernyő, az egér és billentyűzet, a hűtők, a számítógép ház és tápegység, de akár a hangrendszer is. Ezek az eszközök nem feltétlen a gép teljesítményére vannak hatással, hanem leginkább a használatra, és ezáltal az egészségünkre, közérzetünkre. Egy jól megválasztott monitor és egér nagyon sokat számít, és még az sem elhanyagolandó, hogy egy túlméretezett ventilátor miatt esetleg rakéta hangja van gépünknek. Néha a jobbik alternatíva választása sok pénzbe kerül, néha csupán egy kis odafigyelés kérdése. Ráadásul ezek az eszközök jóformán nem avulnak el, tehát jó választás esetén hosszú évekig szolgálnak megelégedésünkre, és ilyenkor már nem tűnik aránytalanul soknak az értük kifizetett pénz. Ezzel a végszóval azt is akarom mondani, hogy olyanok számára is hasznosak lehetnek a vezeték nélküli eszközök, akiknek első látásra luxuscikknek tűnnek. Talán azoknak a legnagyobb segítség a cordless technológia, akik aktívan ki is használják az új lehetőségeket, és nem csupán divatból vették meg a legfrissebb eszközt.

(karib)
 

 

Copyright ©, 2000 by Balog Márton és Szőts Dávid. Minden jog fenntartva!