ATi Radeon2 és ATi útiterv
Intel Itanium rajt - sokadszorra
Intel: még 55 tüske a boldogság?..
Chipgyártók virágzása: bérbe adnak
VIA-Intel: adok-kapok (de mit?..)
Hercules: hivatalos start
Foster gondok - tok ok..
Rambus-Infineon: 0-1
Erőszakjáték - nem öl, és nem is butít?..
VIA: a végleges kibugozásra még várni kell..
"Red on Blue" - sajátos szerverzió..
Photoshop: "SSE on"
Új PLUSABIT béta site !!!
Creative: back 2 the business..
Iwill: lap a Foster alá - kis késéssel
AMD: meghalt a király, de az új király sirály.. :)
Intel-VIA: homályos licenckilátások
AMD: béranyaság CPU-khoz?..
Pentium 4: kevesek kiváltsága?
GeForce 3: szilícium aranyárban..
Előny az adogatónál..
Kingston: RAM-ok csúcsa
Trident: nagy fába fejszét
Iwill prömier - tovább az ALi-s úton..
Pentium 4 - még olcsóbban
Intel: a Tualatin (negyed)évet halaszt?
STM, NVIDIA: egy igen, egy nem..
Kyro II és a GeForce3 - érdekes találkozás
SiS - mi minden áron..
AMD Athlon 1.4GHz és árcsökkentés
 
Pioneer DVD-105S

(2001.01.10.)

 

Tartalom:

 
Expozíció

Hosszú hallgatás után újra félig-meddig érintetlen területre teszem be lábamat: ezúttal egy DVD meghajtót teszteltem. Igaz, járt már nálunk egy hasonló eszköz, egy Ricoh márkájú kombinált de annak elsősorban a CD-író része lett letesztelve. A választásomat főleg az indokolja, hogy ha valaki manapság gépet vásárol, annak már nem éri meg egyszerű CD-meghajtót venni, hiszen annyira leestek a CD-írók és DVD-olvasók árai, hogy érdemes egyikbe vagy másikba befektetni. Ezt a cikket azoknak szánom, akik úgy gondolják, hogy nem érdemes CD-írót beszerezniük, mivel nem használnák ki, viszont szeretnének DVD-videókat nézni. Akik nem ebbe a kategóriába tartoznak, azoknak érdemes megfontolniuk egy olyan multifunkcionális meghajtó megvételét, amit Parci tesztelt.
 

Az olvasóról

A DVD - OEM termék lévén - meglehetősen szerény csomagolásban érkezett hozzánk, így még szoftvert is nekünk kellett hozzá keresnünk, bár ez semmiképpen sem róható fel a gyártó vagy a forgalmazó hibájaként. A meghajtó másik érdekessége az volt, hogy nem a hagyományos tálcás megoldást használta, hanem az ún. Slot-in mechanizmust: egyszerűen benyelte a CD-ket. Az első látásra furcsa megoldást később nagyon megkedveltem, egyrészt gyorsasága, másrészt egyszerűsége miatt. További - bár otthon kevéssé kihasználható - előny, hogy így a függőlegesen beépített meghajtó is használható lesz, nem kell a tálcás egységekről ismert kis füleket pattintgatni. Elég a lemezt kb. a feléig betolni a résbe, innen a drive magától behúzza.

Első nekifutásra mindössze egyetlen szépséghibát tudtam felfedezni: a hangját. Behelyezve a lemezt, a meghajtó irtózatos süvítést csapott. Az idő múlásával valamennyire visszaveszi a sebességét, így a hangereje is elviselhetővé mérséklődik, de még mindig zavaró. Sőt, tíz percnyi intenzív használat után a meghajtó 30-40 fokos lemezeket ad vissza, ami így télvíz idején határozottan kellemes J, de csöppet sem megnyugtató.


Fizikai paraméterek

Típus Belső
Méretek (sz x h x m) 148 x 207.5 x 42.3 mm
Súly 1.0 kg
Áramfelvétel átlag: 0.8A (5V) / 1.3A (12V)
max.: 1.2A (5V) / 1.3A (12V)
Lemezkezelés Slot-in
Beszerelés Horizontális / vertikális
Interfész EIDE (ATAPI)
Firmware verzió 1.11
Belső cache 512 kB
Adatátviteli módok Mode 0/1/2/3/4, UDMA/33
Adatátviteli sebesség
(névleges)
CD olvasás: 17.2x - 40x (2.58 - 6 MB/s)
DVD olvasás: 6.6x - 16x (8.91 - 21.6 MB/s)
Elérési idő 80 ms (CD)
95 ms (DVD)
Fejpozícionálási idő 70 ms (CD)
85 ms (DVD)
Kompatibilitás
CD-formátumokkal
Formátum Olvasás Lejátszás
DVD-ROM (1 és 2 rétegű) +  
DVD-Video (1 és 2 rétegű) +  
DVD-R +  
DVD-RW +  
DVD-RAM -  
CD-DA + +
CD-ROM +  
CD-Extra + +
CD-ROM XA + +
Photo CD +  
CD-I +  
CD-ROM+CD-DA
(Mixed Mode, Extra)
+ +
Video CD + +
Garancia 1 év

A teszt

Telepítés

A meghajtó telepítése meglepően könnyen sikerült: a Windows és a Linux is minden gond nélkül felismerte mint egy CD-olvasót, és nem akadt ki azon, hogy esetenként milyen nagy kapacitású CD-ket kell kezelnie. Ugyan DVD-film lejátszó programot kicsit nehezen tudtam keríteni, de azért ez a probléma is megoldódott, addig pedig a Linux mpeg2_player-ét használtam.

A tesztkonfiguráció

  • EPOX VIA MVP3-C alaplap (UDMA/33)
  • 500 MHz-es AMD K6-2 3D processzor
  • 128MB 100MHz SDRAM
  • Quantum Fireball lct10 15GB merevlemez
  • S3 Savage4 16MB AGP grafikus kártya
  • Operációs rendszerek:
    • Mandrake Linux 7.0, Kernel 2.2.16, cdda2wav (schily 0.6), cdparanoia (9.5 alpha III)
    • Windows 98

A DVD hibajavítása

Az első csalódásunk után ezen a téren kellemes meglepetés ért: a meghajtónak remek hibajavítása van! Ennek vizsgálatára a linuxos cdparanoia grabbelő (audio sávokat WAV fájlokba mentő) programot használtam, mivel ez kijelzi, hogy olvasáskor hol téved a CD/DVD. A meghajtóval karcos Tankcsapda CD-ket grabbeltem, és láss csodát, az olvasó alig tévedett (az eredményeket lásd lejjebb), így olyanoknak is nyugodtan ajánlhatom, akinek fontos, hogy a meghajtó mennyire pontosan olvas. Az audio sávok olvasási sebességére (CD-DA Extraction) sem lehet panaszunk, a meghajtó átlagosan 14x-en olvassa a track-eket (ezt szintén egy Linuxos progival, a cdda2wav-val mértük úgy, hogy a kimenetet nem rögzítettük), ami nem rossz eredmény. Megjegyzem, a cdparanoia-val mért érték ennek mindössze a harmada, mivel ez a program ellenőrzi azt, hogy a DVD helyes adatot olvasott-e, és így minden sávot többször újraolvas. (A Windows-os programok egyike sem teszi ezt meg, így a jellemző adat a 14x-es.) Azt, hogy a meghajtó mennyit téved a DVD-k olvasásánal, program hiányában sajnos nem tudtuk lemérni.

Hibás CD-k

Akármennyire is jó a meghajtó hibajavítása, csodát nem tud tenni: olvashatatlan lemezekbe beletörik a bicskája, illetve bizonytalanul (8x-an) írt CD-k esetén az olvasás sebessége visszaesik 12x körülire. Ennek is megvan a maga előnye: rosszul olvasható CD-knél, illetve hosszabb idejű, kisebb egyenletes terhelésnél visszaveszi a sebességét, ezáltal nagyobb biztonsággal olvas és a zajszintje is kisebb.

A sebesség

   

A CD-olvasás sebességét a fent említett cdda2wav programmal, a SiSoft Sandra2000-rel, illtetve a CDSpeed99-cel mértük. Természtesen a meghajtót végig DMA módban használtuk, mivel ez gyorsabb adatátvitelt tesz lehetővé, és tehermentesíti a CPU-t. Néhány jellemző adat:  CD hossza Grabbelés
hibajavítással
Grabbelés
hibajavítás nélkül
CD 1 45:18 3,86x (11:44) 14,77x (3:04)
CD 2 45:42 4,09x (11:11) 13,51x (3:23)
CD 3 59:14 3.74x (15:51) 14,57x (4:04)

Ha merevlemezre is rögzítem a hangot, akkor a sebesség visszaesik 10,33x-ra.

A DVD-olvasás sebességét a DVDspeed99 programmal mértük. Sajnos ez még csak béta verzióban létezik, így hajlamos volt a leállásra, emiatt az alábbi adatok némi bizonytalanságot tartalmaznak.

DVD hossza 4.02 GB 7.77 GB
Rétegek száma 1 2
Fejpozícionálás Véletlen 156 ms 89 ms
Teljes 268 ms 199 ms
1/3 101 ms 99 ms
Várakozási idők Felpörgés 1.06 s 1.06 s
Leállás 2.68 s 4.26 s
Adatátviteli sebesség Átlagos 11.52x 12.50x
Lemez eleje 6.35x 6.57x
Lemez vége 14.42x 15.76x

Mint a mérésekből megállapítható, ez a DVD kb. egy 40-42x-es CD-nek felel meg, így a Pioneer által megadott adatoknál még egy kicsit gyorsabb is. Véleményem szerint ez bőven elegendő, sőt, egy kis zajcsökkenésért cserébe némi sebességről is lemondanék. A pozícionálás sebessége is megfelelő, persze messze elmarad a vinyóknál megszokott értékektől, dehát ez természetes. A DVD-k olvasása még ennél is gyorsabb, a lineáris olvasás sebessége soha nem esik 8MB/s alá, ami 6-7-szerese a DVD-lejátszáshoz szükséges sebességnek, tehát ez is több, mint elég. Emellett a CD-ket és a DVD-ket viszonylag hamar felpörgeti, és a visszaadásukra sem kell nagyon sokat várni. Ráadásul a CD-k már akkor is olvashatók, amikor még nem érték el maximális szögsebességüket.

DVD-lejátszás

A meghajtó - mint minden ma gyártott DVD - régiókódos, és csak ötszöri változtatást engedélyez. Szerencsére szoftveres lejátszásnál (hála a DeCCS írójának, illetve Fekete Istvánnak a firmware-ekért :-) ez kijátszható, így nem jelent komoly korlátozást az átlagnál kissé gyakorlottabb felhasználóknak. Az olvasót két filmmel vizsgáltuk meg, egy egyrétegűvel (Csinibaba), illetve egy kétrétegűvel (Mátrix). A lejátszáshoz a PowerDVD-t, illetve Linux alatt az mpeg2_player-t használtam. Sajnos az utóbbi képtelen másolásvédelemmel ellátott filmek lejátszására. A Mátrix lejátszása folyamatos volt, olvasási hiba miatt egyszer sem akadt a kép. Ugyanez nem mondható el a Csinibabáról, de ennek valószínűleg az az oka, hogy a lemez sokkal gyengébb minőségben lett nyomva.

 
Összefoglalás

A DVD-105S-sel szerzett tapasztalataim összességükben pozitívak. A kissé borsos árért egy kellemes (de OEM!) DVD-meghajtót kínál a Pioneer, amelynek a sebesség az erőssége. Akinek viszont ez nem elsődleges szempont, az jobban jár egy Ricoh-féle multifunkcionális meghajtóval, amivel a kissé lassabb DVD-olvasásért cserébe egy komplett CD-írót is kap.

(Bazsi)
 

 

Copyright ©, 2000 by Balog Márton és Szőts Dávid. Minden jog fenntartva!